Ibland uppkommer behovet av renoveringar då är det bra att veta vad du som bostadsrättsinnehavare behöver tänka på, dina skyldigheter samt vilken ansvarsfördelning som råder mellan dig som bostadsrättshavare och Brf Ydal som bostadsrättsförening.
Se mer i dokumentet "Brf Ydal ansvarsfördelning".
Du har en större frihet när det gäller renovering i lägenheten jämfört med hyresrätt. Men du måste ha föreningens godkännande om du vill göra stora förändringar.
Stora förändringar är bland annat:
• ingrepp i bärande konstruktioner
• ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten
• omfattande reparation av hela badrummet eller köket
• rivning av icke bärande väggar
Skälet till att styrelsen ska ge tillstånd även vid ”mindre” förändringar är att det visat sig att de inte har gjorts fackmannamässigt (t.ex. har tillufts- och frånluftsventiler satts igen eller att vatten- och elledningar flyttats felaktigt).
Du som bostadsrättshavare ansvarar för att alla åtgärder görs fackmässigt. Du ska särskilt följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, värme, el, vatten, ventilation, centralantennät, porttelefon och bredband.
Du som medlem ska alltid i god tid anmäla en planerad renovering av badrum, kök eller någon annan typ renovering som kommer att påverka föreningens egendom exempelvis byte av golvbrunn, flytt av avloppsrör, tappvatten mm. Styrelsen beslutar om förutsättningarna för godkännande. Inga arbeten får påbörjas innan ett godkännande.
Behörigt företag som arbetar enligt branschstandarder för fackmässighet ska användas vid renoveringar som beställs av föreningens medlemmar (standarder regleras i BBV, GVK, MVK eller Säker Vatteninstallation). Behörig elektriker ska alltid användas.
Du som medlem ska skriva ett kontrakt med entreprenören där det bör stå att inga avvikelser accepteras och att kvalitetdokumenten ska lämnas innan slutbetalningen sker.
Dolda arbeten gällande golvbrunn, avlopps- och vattenrör ska fotodokumenteras innan väggar och golv byggs igen. Då dessa arbeten kommer att bli föreningens ansvar ska fotodokumentationen lämnas till styrelsen i föreningen.
Om det inte går att utföra ett arbete utan en avvikelse exempelvis att en rörstam ligger fel och inte går att flytta så måste föreningen godkänna avvikelsen innan den kan accepteras. Avvikelser ska skriftligt beskrivas och noteras i berörd entreprenörs kvalitetsdokument/intyg.
Entreprenör som anlitas ska kostnadsfritt lämna kvalitetsdokument gällande utfört arbete till beställaren och det gäller; elarbeten (enligt elsäkerhetsverket), vvs-arbeten (Säker Vatteninstallation), tätskiktskitsarbeten (BBV eller GVK).
Intyg inklusive bilder ska lämnas till styrelsen.
Du ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick. Det innebär bland annat att du ansvarar för att underhålla och renovera lägenheten vid behov.
Föreningen svarar för att huset och föreningens fasta egendom i övrigt är väl underhållna och hålls i gott skick.
Som hjälp har vi följande pdf som listar ansvarsförhållandena: Brf Ydal - Ansvarsfördelning
I våra stadgar 28 § finns också en utförlig beskrivning av dem.
Om du anlitar hantverkare är det bra att tänka på följande.
Sätt upp information till grannar med kontaktuppgifter till de som ansvarar för arbetet. Om något händer är det viktigt att snabbt få kontakt.
Hantverkarna ska frakta bort byggsopor som inte får bli liggande i trapphus eller på gården.
Hantverkare får parkera vid rundeln mitt på gården. Grusgången ska hållas fri.
Trapphusen ska hållas grovstädade under renoveringen och finstädas när den är klar.
Vi har haft obehöriga som tagit sig in genom dörrar som stått öppna. Därför får entrédörrarna inte stå öppna under några längre tider om de är obevakade.
Enklaste sättet att ansöka om renovering är att fylla in den blankett du hittar här: Renoveringsformulär
De uppgifter vi behöver är bland annat:
Kontrollera gärna din försäkring inför renoveringar, särskilt att den har ett bostadsrättstillägg.
Här följer ett antal exempel på åtgärder som du kan göra utan tillstånd från styrelsen respektive där du måste ha tillstånd innan du får börja.
Exempel på mindre underhåll som inte behöver styrelsens godkännande är följande:
Enklare elarbeten
Läs mer på: https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/detta-far-du-gora-sjalv-med-el/vad-far-jag-gora-sjalv-med-el/
Omfattande renovering eller ändring i lägenheten:
Vid avsevärd förändring av planlösningen kan du behöva ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan till byggnadsnämnden. Du ansvarar själv för detta där detta är nödvändigt.
Det kan bli aktuellt med ansökan om bygglov eller bygganmälan till byggnadsnämnden. Du ansvarar själv för detta där detta är nödvändigt. Anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden. Konstruktionsritningar och hållbarhetsberäkningar som klart och tydligt beskriver vilka förändringar du önskar göra, måste tas fram av behörig yrkesman och lämnas in till styrelsen vid begäran om tillstånd.
Entreprenörer som renoverar badrum och WC ska ha minst behörighet för utförande av arbeten enligt PER:s branschregler eller motsvarande för vattentäta keramiska väggbeklädnader och golvbeläggningar i våtutrymmen. Entreprenören ska lämna ett våtrumscertifikat med 10 års garantitid på genomfört arbete i enlighet med konsumenttjänstlagen till dig med kopia till Brf Ydal. En våtskiktsbesiktning ska utföras av en oberoende fackman och en kopia av besiktningsprotokollet ska skickas till Brf Ydal.
Installationsföretaget ska överlämna ”Intyg om säker vatteninstallation” till dig. Vid renovering av badrum ska golvbrunnen bytas ut.
Branschregler för att undvika vattenskador: https://www.sakervatten.se/
Du ska alltid anlita fackman vid fast installation av diskmaskin. Detta gäller el-, vatten- och avloppsinstallation. Om du bygger om eller installerar ny diskmaskin rekommenderar vi att du ser över vattenskyddet för att minska risken för vattenskador.
Du bör kontakta en fackman för bästa lösning. Kontakt gärna även ditt försäkringsbolag för att få reda på vad de kräver och rekommenderar.
Värmesystemet är fjärrvärme med vattenbaserade radiatorer i lägenheterna. Du får inte bygga om värmesystemet till exempel genom att installera vattenburen golvvärme i badrummet.
Lufta aldrig elementen! Vi har ställt in värmesystemet så att det ska ge en jämn värme i hela fastigheten. Luftning kan störa inställningen. Om något element blir kallt – kontakta styrelsen.
Vi har självdrag i fastigheten. Det betyder att alla åtgärder som påverkar ventilationssystemet måste vara anpassade till självdrag. Du får till exempel inte byta ut gallren på frånluftskanalerna till andra typer, lämna frånluftskanaler öppna eller hindra luftströmmar med för täta dörrar till t.ex. badrum.
Köksfläktar är ett speciellt problem i hus med självdrag. De kräver mycket luft och kan orsaka baksug i frånluftskanaler. Om du vill installera en köksfläkt – kontakta styrelsen för att få hur den ska hanteras.
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker och ska följa de regler som gäller, se www.elsakerhetsverket.se. Om du vill göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet måste ändringen först dokumenteras på ritning och godkännas av styrelsen.