Logga in

Ventilation - att bo i ett hus med självdrag.

Om du får problem med din ventilation

Kontakta styrelsen. Se mer information här: ventilation-och-varme

Att bo i ett hus som andas av sig själv


Här på Brf Ydal bor vi i ett självdragshus. Många vet vad det innebär, men inte alla, och även de som vet kanske inte vet allt som de själv kan eller bör göra så att de och huset ska mår bra i längden. Om du känner dig lite osäker, läs vidare.


Okej, självdrag – vad betyder det? Man kan tycka att det beskriver hur man gör på en lördag morgon efter en lång och besvärlig vecka, alltså hur man släpper sig långsamt och stönande från en varm och skön säng för att tar itu med dagen. Men icke, och icke heller att ett självdragshus är ett hus som släpper sig långsamt och stönande fram i ett fantasilandskap.*


Nej, ett självdragshus är ett hus som andas. Det drar in mer eller mindre frisk luft och sen släpper ut luft som kanske inte är lika färsk men som i alla fall är lite varmare. Så är det med alla hus egentligen, och så måste det vara om man inte ska behöva stå ut med förorenat och syrefattig luft inomhus. Alla hus måste andas, precis som vi människor. Men visa hus får hjälp att andas, de har fläkt och annat maskineri som ser till att luften byts ut. Så är det inte med ett självdragshus – det är ett hus som andas av sig själv. Det är byggt på så sätt att frisk luft får komma in, vandrar runt, blir varmare, stiger och sen går ut fritt. När den varma luften stiger i huset dras svalare luft in från utsidan. Det finns till exempel små friskluftsventiler under eller ovanför fönstren där frisk luft kan passera in, samt fönster och dörrar som själv ska släppa lite luft förbi även när de är stängde. Tanken är, att när luften inomhus blir varm och möjligtvis osig efter mattlagning skall den ledas upp och ut genom ventiler och ventilationskanaler såsom man har med en skorsten.


Ja, skorstenar och eldning…. Du hör, det är särskilt äldre hus som vårt, som byggdes på detta sätt. Sedan 70-talet bygger man hus där de boende har mer kontroll över inomhusklimatet, med ventileringsanordningar och sådant. Vanligtvis har man inte bytt ut ventileringssystemet i de äldre självdragshusen helt och hållit. De fortsätter att andas in och ut på ett naturligt sätt. Men kanske inte precis som tidigare ändå. Till exempel, många självdragshus värms inte längre med en oljepanna, tidigare värmdes murstockarna som går upp genom huset upp och på det viset drog en ström av varm luft uppåt i huset och så även stadigt drog in kallare frisk luft längre ner. Det har hänt med vårt hus, som nuförtiden värms med fjärrvärme från den stora sopförbränningsanläggningen vid Boländerna.
Mycket annat har också hänt sedan huset byggdes 1934 som har påverkat dess andningsförmåga. Visa av förändringar har skett med de enskilda boendens renoveringar in i sina lägenheter, kanske utan att de riktigt förstått att de kanske har påverkat hur en eller an annan av ventilerna fungerar. Till exempel, i vissa lägenheter finns inte längre ett skafferi, och ventilen som tidigare led friskluft in genom köksväggen till skafferiet är igenmurade.
Ja, dessa ventiler, de har olika namn, som friskluftsventiler och frånluftsventiler eller utsugsventiler, beroende på deras funktion – att släppa in frisk luft från utomhus och tillåta mindre frisk luft att flytta upp och ut. När huset byggdes var tanken att man kunde hålla de öppna eller ibland stänga de för att påverka luftströmmen på ett särskilt sätt. Till exempel, tanken var att utsugsventilen i köket skulle stå i fullt öppet läge när man laggade mat men annars hållas mer eller mindre stängt. Men det är kanske inte alla som ens vet var denna ventil finns nu efter den ena eller den andra renoveringen. Det kanske finns gömde bakom luckan i något fint nytt köksskåp? Hur som helst, en sak bör beaktas: om man renoverar i köket och ska installera en ny köksfläkt bör man kontrollera att den inte kopplas till någon ventil eller ventilationskanal på ett felaktigt sätt. I vårt gamla hus har de flesta kolfilterfläkt i köket som tar in luften från rummet och sedan recirkulerar den. Sedan får den gå ut av sig själv genom utsugsventilen i köket, var den nu må befinner sig. För att bättra på utsuget vid matlagning, bör man öppna ett fönster i ett sovrum eller vardagsrummet så att luft får flöda in mot köket.


Allmänt kan man säga att det är bra att friskluftsventilerna hållas öppna. Vad händer då om man håller de stängda? Tänk dig att du har fått en kattuggla i varje näsborre. Luktar det kattuggla? Man får erkänna, liknelsen håller inte hela vägen, det skulle göra ont att har även en pyttiliten kattuggla i bara en av näsborren, särskilt om den är irriterad över situationen, och att hålla friskluftsventilerna stängda skulle inte orsaka smärta och förvirring så. Och kanske inte luktar en kattuggla i sig så fruktansvärt dåligt heller. Men däremot kan du inte undvika att vara medveten om att det finns där och att den luktar. Så kan det bli på sätt och vis det om du håller friskluftsventilerna stängda. Luften dras ut genom utsugsventilerna, och om inte luften får kommer in utifrån, kommer den att komma in i din lägenhet från någon annanstans. Kanske kommer den stigande in via trapphuset, från den snälla granne som bor längre ner som bara äter bönor och tyvärr har allvarliga problem med matsmältning. Där sätter du, uppkläd och fint med dina middagsgäster som tittar runt och tyst undrar, ”Vem …?” Choklad moussen kommer inte smaka lika bra, om man får säga så.


Eller så kan baksug uppstå. Baksug - inte heller något bra. Detta innebär att luft blåser in från utsidan genom en utsugsventil. Varför? Återigen, problemet är att friskluftventilerna är stängda och friskluft får inte komma in som den bör. Om luften sedan inte kommer in genom trapphuset eller någon annan väg kan den kanske hitta in genom en av kanalerna där egentligen den uppvärmde och något förbrukat luft annars skulle hitta ut. Detta kan uppmarksammas till exempel i badrummet, och om man har felaktigt anslutit en köksfläkt till frånluftskanalen i köket. Tänk dig, den färsk vinter luft som strömmar in genom utsugsventilen efter din varma dusch på morgonen. Uppfriskande! Men kanske inte alltid så önskvärt egentligen. Man kan försöka vända luftströmmen genom att blåsa varm luft in den baksugande kanalen med en hårtork. Det skulle fungera. Dock skulle man kunna känna sig lite löjlig som står där på en pall, kall och drippande, och försöka blåsa bort vintern med en hårtork. Bättre att hålla friskluftsventilerna öppna och sedan öppna ett fönster tillfälligt då och då.


Lite till om luften i badrummet. Efter en bad eller dusch kan det vara bra att öppna ett fönster i något annat rum så att luften strömmar in mot badrummet, där den varm fuktig luft bör vara på väg ut genom utsugsventilen där. Det även hjälper om du inte stänga dörren till badrummet helt – lämna den på glänt efteråt. Om det har blivit immigt under ett bad eller en dusch kommer det att snabbt klarna, och luftströmmen kommer att skynda på uttorkningen.
Ja, ibland vill man stänga någon friskluftsventil på grund av drag, men kom sedan ihåg att öppna den igen, och så fort som möjligt. Egentligen, de bör fungera så att om man har alla ventilerna öppna, det skulle bli mindre drag.
Slutligen, var snäll mot dina ventiler. Håll dem rena – det hjälper ventilationen. Prova att dammsuga de som du kan komma åt. Det hjälper vårt fint gamla hus att andas fritt.


* Fast den tecknad filmen ”Det levande slottet” av Hayao Miyazaki varmt rekommenderas för både vuxna och barn.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.